Sarin blogi

Moniammatillisessa organisaatiossa pitää yhdessä johtaa ja kehittää sairaalan toimintaa alueen potilaiden parhaaksi

Torstai 11.5.2017 klo 18:16


Lapin sairaanhoitopiirissä on meneillään organisaatiouudistus ja osana sitä sairaanhoitopiirin valtuusto on hyväksynyt marraskuussa 2016 uuden hallintosäännön. Päätöksen seurauksena sairaanhoitopiirin suurimman henkilöstöryhmän hoitotyön lähiesimiehet eli osastonhoitajat ovat siirtymässä ylilääkäreiden alaisuuteen. Ylihoitajilla ei olisi enää suoraa esimies-alaissuhdetta osastonhoitajiin, jotta he voisivat yhdessä varmistaa potilasturvallisen, parhaaseen näyttöön ja yhtenäisiin toimintatapoihin perustuvan potilaiden hoidon. Sairaanhoitopiirin valtuusto voi kokouksessaan 24–25.5.2017 päättää, että näin ei pääse tapahtumaan.

Ylihoitajat yhdessä osastonhoitajien kanssa varmistavat hoitotyön laadun. Tämä tarkoittaa, että hoito-, tutkimus- ja kuntoutushenkilöstö hallitsee työnsä ja osaaminen on kohdennettu oikein. Ylihoitajat huolehtivat myös, että lääkehoidon toteuttamiseen vaadittava osaaminen ja siinä vaadittavat luvat ovat kunnossa.  Jos hoitotyötä tai sen osaamista ei johdeta ja kehitetä sisältöä halliten, niin heikkolaatuisella hoitotyöllä voidaan heikentää merkittävästi potilaiden hoidon tuloksia, potilasturvallisuutta ja aiheuttaa jopa kärsimystä sekä turhia kustannuksia.

Prosessi- ja potilaslähtöinen organisaatiouudistus on kannatettava, mutta sitä ei pidä tehdä hoitotyön kustannuksella. Voimassa olevassa terveydenhuoltolaissakin todetaan, että hoitohenkilöstö on terveydenhuollon suurin ammattiryhmä, jonka tekemä työ on, yksilöiden, perheiden ja yhteisön terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä, sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, kärsimyksen lievittämistä sekä sairaiden ja kuolevien hoitamista sosiaali- ja terveydenhuollon moniammatillisissa toimintaympäristöissä. Lapin sairaanhoitopiirissä yli 70% henkilöstöstä kuuluu tähän ammattiryhmään. He tarvitsevat ylihoitajia, jotka voivat moniammatillisessa organisaatiossa yhdessä johtaa ja kehittää sairaalan toimintaa alueen potilaiden parhaaksi.

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 11.5.2017

Avainsanat: sote, hoitotyön johtaminen, ylihoitaja


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään