Sarin blogi

Vilpittömästi sinun

Sunnuntai 10.9.2017


Tehyn valtuustovaalit lähestyvät ja kaikkien äänioikeutettujen pitäisi olla saanut Tehyltä äänestysohjeet, äänestyslipun ja PIN koodin sähköistä äänestysmahdollisuutta varten huomenna 11.9 alkavaan äänestykseen.

 Vaalien lähestyessä myös erilainen ehdokkaiden mainonta niin sosiaalisessa mediassa kuin työpaikoilla on lisääntynyt. Hyvä niin. Pitäähän äänestäjien tietää ja tuntea ketä äänestää Tehyn päättäjäksi. Samalla näillä mainoksilla kannustetaan käyttämään sitä äänioikeutta mikä meille on jäsenyyden myötä annettu.

Joten minäkin mainostan

Minulle tehyläisyys on ollut tärkeä siitä alkaen kun opiskeluaikana lähdin tehyläiseen opiskelijatoimintaan, eli noin 20 vuotta sitten. Ei ollut silloin sosiaalista mediaa, mutta yhteisöllisyyttä toteutettiin tapaamisin ja reissuin. Noiden aikojen tuttavat etenivät kuka minnekin, osa jopa Tehyyn tai muuhun järjestöön palkkatöihin. Järjestötyö vei mukaan ja johdatti minut ensimmäiseksi STTK-opiskelijoiden puheenjohtajaksi. Sittemmin päädyin ammattiosastotoimintaan, Tehyn liittokokousedustajaksi, hallituksen varajäseneksi, varsinaiseksi jäseneksi ja työvaliokuntaan saakka. Olen kiitollinen siitä, että minuun on luotettu ja minua on äänestetty näihin tehtäviin. En ole kuitenkaan päätynyt järjestötöihin, minulle tämä on ollut harrastus, elämänmittainen harrastus.

Vuodet ovat kuluneet ja tehyläisen päättäjän roolin rinnalla olen myös työelämässä nähnyt monenlaisia tehtäviä ja työpaikkoja siitä kun kylvettäjänä aloitin. On ollut suuri etu, että teitä työkavereita ja kollegoita on ympäri Suomen. Nyt on sitten mahdollisuus myös äänestää minua mistä päin Suomea tahansa. Päädyin lopulta esimiestehtäviin ja tehyläinen taustani kummastuttaa edelleen aika ajoin. Minulle on ollut itsestään selvää, että kuulun Tehyyn, oman ammattialani liittoon. Onnistumiset ja ongelmat ovat aivan samat katsonpa minä niitä esimiehen tai tehyläisen päättäjän näkökulmasta. Ja kyllä, minua hävettää maksaa työntekijöilleni sellaista palkkaa, mitä sopimus sallii. Joten palkkauksen parantaminen on minunkin tavoite.

Minä haluan esimiehenäkin toimia avoimesti, sopimusten ja lakien mukaan. Se, että olen tehyläisenä päättäjänä oppinut esimerkiksi KVTES:n tai yhteistoimintalain ehkä paremmin kuin joku muu esimies, ei voi olla huono asia. Se, että olen hankkinut akateemisen lisäkoulutuksen ei myöskään ole johtanut liiton vaihtoon. Akateemisuus ei tehnyt minusta sen kummallisempaa ihmistä (lue akavalaista). Haluan olla omieni joukossa

Vuodet ovat myös kasvattaneet minua ihmisenä ja päättäjänä. Ei se Sari, joka ehkä nuoruudessa oli vielä vähän ujo ja epävarma uskonut, että nyt se vloggaa vaalivideoita ja puhuu vaikka ”aidanseipäästä” jos tarve vaatii. Pidän siis esiintymisestä ja haluan antaa tehyläisyydelle kasvot. Otan muut huomioon ja haluan yhteistä hyvää, tehyläistä hyvää. Jaan mielelläni ja usein ajatuksiani Tehyn päätöksenteossa, vaikka ne eivät ehkä aina kovin jalostuneita olekaan. Hallituskumppanit voivat todistaa, että suodatinta minulla ei aina ole. Lupaan tukea valituksi tullessani uusia päättäjiä, ihan kaikkia, olemaan oma itsensä. Uskon keskusteluun ja asioiden perustelemiseen. En kumartele kuvia ja rohkeuden puutteesta minua ei pitäisi saada kiinni. Uhkarohkea en kuitenkaan ole. En voisi esittää tukitoimena, että nyt kaikki tehyläiset laivaan ja matkustetaan Ruotsiin töihin. Olen siis vastuullinen.

Minä olen olemassa myös vaalien välissä. Ei ole itsetarkoitus päästä Tehyn päättäjäksi ja unohtaa miksi siellä ollaan. Päättäjien pitää näkyä ja kuulua myös sen jälkeen. Ja sitten vasta pitääkin. Rohkeasti vaan pyytämään tulevia valittuja esimerkiksi ammattiosastotapahtumiin keskustelemaan.

Minullakin on puutteeni. En ole koskaan toiminut esimerkiksi luottamusmiehenä. Kaikki kunnia heille jotka sitä päätyökseen tekee, mutta itse olen ajatellut, että Tehyn päätöksenteossa pitää käyttää sellaista kieltä, että minäkin ymmärrän sitä. Ilman luottamuskoulutusta tai – kokemusta. Hyvin olen ymmärtänyt. Puutteeksi täytyy laskea myös tämä pitkä kirjoitustyyli ja ajoittainen naiivius. Mutta elämään ei pidä suhtautua liian vakavasti, edunvalvontaan kyllä.

Ennen ehdolle asettautumista ja näin vaalien alla sitä miettii, että entäs jos se oli tässä. Maailmanloppu se ei ole, eikä pitäisi kyllä olla kenellekkään. Reipasta äänestysaktiivisuutta olen valintasi tai en!

 

Vilpittömästi sinun!

Sari 155

p.s Kuvassa liittokokousedustaja vuodelta 2009

lk_2009_sari.jpg

 

 

 

Avainsanat: tehyvaalit, 155


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini

Lähettääksesi kommentin sinun tulee kirjoittaa alla oleva merkkijono kenttään